perjantai 11. joulukuuta 2015

Hetkisen kaunis

Koska taiteilu on myös palveluammatti, niin nyt selkeät ohjeet täydelliseen päivään Jerevanissa:

1) Bongaa "Moi moi"-tyyppejä. Ne harvat armeenit, jotka osaavat lontoota tykkäävät moikkailla länkkäreitä. Moikkaa takaisin, heitä ylävitoset!

(Toinen teoria on se, että mulla on joku kaksoisolento, joka on Big in Armenia. Mene ja tiedä.)

2) Äimistele "Äiti Armenia"-patsasta ja sen juurella toisiaan kuvaavia kiinalaisturisteja. Pähkäile missä kuningasideahautomossa on keksitty sijoittaa patsaan juurelle hävittäjälentokone, panssarivaunuja ja muuta sotilaskalustoa.



3) Jatka matkaa viereisen talven autioittaman huvipuiston läpi. Paikka on täynnään kulkukissoja. Mouruamista ja maukumista tulee joka puskasta. Vajoa runollisiin fiiliksiin.

4) Kohtaa yksi modernin maailman ihmeistä: The Cascades Complex. Ei mitään hajua onko tuolle mystiselle, massiiviselle, jalat alta (monessakin mielessä) vievälle rakennelmalle suomenkielistä nimeä, joten tällä mennään. Lähesty majesteetillista Cascadesia nimenomaan portaiden yläpäästä, jolloin saat jylhistä mittasuhteista paremmin otetta ja lähde kapuamaan alaspäin. Säikähdä sitä kuinka alhaalla kaupunki näyttää olevan. Jos olet parisuhdeseurassa, niin pysähtele välitasanteille kuhertelemaan. Kun olet lopulta hikisenä ja hengästyneenä kompleksin juurella ns. patsaspuistossa katso taaksesi ja hämmästy.

Veistoksen nimi ei ole "Rimming Hornheads" vaikka pitäisi.

5) Käy elokuvaohjaaja Sergei Parajanoville omistetussa museossa, jonka on suunnitellut elokuvaohjaaja Sergei Parajanov. Arvosta ja diggaile hullua, egoistista huumoria, joka yltää liki dalimaisiin sfääreihin. Itselleni kohokohta oli bongata elokuvafestivaalin mainosjuliste, jossa otsikon "Filmmakers of the Future" alla oli silloin 62-vuoriaan Parajanovin nimi. Vielähän tässä ehtii!

6) Mene syömään! Mene syömään mihin vaan, kaikki on hyvää. Jos haluat maksimoida nautinnon mene paikkaan, jossa väkeä on kunnolla ennestään eikä kellään ole puku päälle. Mene ikkunapöytään ja jos olet kova jätkä, niin vedä keuhko- tai sydänkebab. Tilaa särpimeksi suomalaista vodkaa. Se on täällä arvostettua ja itse asiassa niin arvostettua, että tilatessasi suomalaista vodkaa saat mahdollisesti venäläistä vodkaa, jolla on vain Suomeen viittaava nimi esim. Finsky, Helsinsky, Saimaa tai Laplandia. (Sivuhuomiona Kossua saa lähimarketista).


7) Kun olet kylläinen ja pakkasen rankaisema maallinen tomumaja alkaa sulaa, katso ulos ikkunasta ja hämmästy kuinka armenialaisten elekieli, rytmiikka ja ilmeet ovat kovin kotoisia. Aika-avaruusjatkumoon tulee repeämä ja huomaat olevasi rinnakkaistodellisuudessa, jossa hyvin ruskettuneet suomalaiset hymyilevät toisilleen, voivat paksusti ja omaavat terveen itsetunnon. Liikutu, jos vielä osaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti