sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Älkää muistako

Ensin matkustetaan metron päätepysäkille. Sitten otetaan paikallisbussi, joka kiemurtelee kukkulalta toiselle pienten omakotitalojen välistä. Kun ollaan aivan Budapestin äärimmäisellä laidalla, jossa yksi harha-askel johtaa putoamiseen takaisin Suomeen ollaan perillä. Tämä on puisto johon on haudattu menneisyys, jotta seuraava sukupolvi voi uusia edellisten virheet ja levitellä käsiään: "Meille ei kerrottu.".

Hyvä dynaaminen draivi ja fantastisen positiivinen tekemisen meininki.

Puistossa on näkökulmasta riippuen joko vaikuttava, hauskuuttava  tai ahdistava kokoelma sosialismin realismia edustavia veistoksia Unkarin kommunistiselta ajalta. Sankarityöläiset suuntaavat eteenpäin kuin kokoomusnuoret verotusta päin ja Suuret Johtajat patsastelevat menneisyyden graniittina kuin Kolme Ässää tänään niin ikään valitsemissaan tiedotusvälineissä digitaalisesti.

Kuvassa oikealla kuppaan kuollut vasemmistopopulisti, joka kävi Tampereella.

 "Memento Park" on kiva paikka ja rauhaisa keidas poissa kaupungin keskustan joutavasta älämölöstä. En tiedä kuinka suosittu se on sesonkiaikaan, mutta näin marraskuun alussa sain kaiken melkein itselleni, mutta jotenkin paikan etäinen sijainti arvelutti. Moskovassa on vähän samanlainen eilisen sankarmonumenttien hautalehto, mutta se on sentään ihan hyvällä paikalla Gorki-puiston liepeillä. Unkarilaiset haluavat ilmeisesti piilottaa historiansa sen sijaan, että käsittelisivät sitä ja oppisivat siitä.

Mikä ettei, siitä vaan. Täydellä höyryllä Unkari tosin kirjoittaa seuraavaa häpeällistä kappalettaan, joka kertoo neonvalaistuissa Hummereissa sikailevista pukuäijistä suttuisine huorineen Euroopan johtavana pornoteollisuusmaana samaan aikaan, kun kodittomat täyttävät metroasemat ja vanhukset kanniskelevat yökerhojen mainoskylttejä leipänsä eteen.

Bussia odottaessa Memento Parkin edessä mieleen tulee unkarilaisen kirjailijakollegansa väärinajattelusta KGB:lle vasikoinut Matti Rossi, joka näyttää ehtineen jo putinistien riveihin. Onneksi mieleen tulee nopeasti, että onkohan ihastuttavan tyttöbändi "Kitkerien neitsyiden" suloisesti laulahteleva ja tanssahteleva Vappu Rossi hänelle kenties sukua?

Tätä pohdiskellessa päässä alkaa soida Radiopuhelimien ikivihreä schlager "Ajattele", joka nimestään huolimatta kehottaa ajattelemaan.

1 kommentti:

  1. Hyvä dynaaminen draivi ja fantastisen positiivinen tekemisen meininki. Arvostan.

    VastaaPoista